Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Д-р Калоян Давидов от Токуда безкръвно отстрани доброкачествено увеличена простата с диоден лазер на мъж, за който се смятало че има рак

Д-р Калоян Давидов – началник на отделението по Урология на Болница Токуда безкръвно отстрани увеличена простата на мъж, за когото се смятало, че има рак на тази жлеза. 69-годишният мъж от Балчик бил вече диагностициран и насочен за незабавна кастрация, но решил да потърси второ мнение в японската болница в София. Благодарение на много детайлна консултация и прецизна диагностика страшната диагноза бе отхвърлена, а проблемите на пациента напълно отстранени чрез 1-часова процедура с диоден лазер.

Пациентът потърсил консултация с д-р Давидов в средата на март тази година. Човекът бил насочен директно за биопсия, радикална кастрация и лечение с хормони. Оплакванията на 69-годишният добруджанец, за които започнал да търси помощ били затруднено уриниране, отслабена и прекъсваща струя. Той бил диагностициран с рак на простатата след лабораторно изследване с туморен маркер, който отчел резултат 10.

„10 PSI като стойност на туморния маркер ни насочва за евентуално търсене на рак на простатата с допълнителни диагностични методи. Никога обаче това изследване не означава сигурен рак на простатата, защото показателят може да бъде повишен в следствие на инфекция, простуда, предхождащ сексуален контакт, колоездене”, подчертава началникът на урологията на Токуда д-р Калоян Давидов. Ето защо той прави обстоен преглед, като  от разговора с пациента става ясно, че по време на лабораторното изследване той е страдал от простудно заболяване. Ехографското изследване показва увеличаване в средния дял на простатата, което действа като „клапа” на пикочния мехур и сериозно затруднява процеса на уриниране. Д-р Давидов назначава контролен туморен маркер, който отчита понижена, но все още висока стойност на показателя – 8 (норма 4). Поради изказаното съмнение за рак, специалистът назначава допълнителен тест – прецизно дигитално ректално изследване. То обаче отново не показва съмнителни за рак участъци.

Д-р Давидов изпраща пациента с изписани медикаменти за подобряване на уринирането и антибиотична профилактика на инфекциите, като му назначама вторичен преглед след 2 седмици, за да пусне пореден контролен туморен маркер. „Успокоих го, че дори и да се потвърди най-лошото – ракът на простатата е 100% лечим, когато е установен навреме. Уверих го, че дори и да се наложи хормонално лечение, хирургичната кастрация е останала в миналото. Търсеният ефект може да се постигне с много по-щадящо чрез съвременна инжекционна терапия”, разказва специалистът и добавя, че в тази възраст диагностицирания рак на простатата подлежи на радикално лечение – радикална простатектомия, която рутинно се извършва в Токуда. През последните години Урологията на японската болница се утвърди като един от високообемните центрове за радикална хирургия при рак на простатата.

След 2 седмици идва контролният преглед и новият туморен маркер се оказва в норма след лечението на инфекцията, но проблемът с уринирането продължава. Това е често срещано оплакване при мъжете, при които има доброкачествено увеличение на средния дял на жлезата, както по-рано установява и д-р Давидов. Пациентът и лекарят започват да обсъждат безкръвна операция, за да бъде отстранен проблемът напълно. Тъй като мъжът е от доста далече, д-р Давидов го приема същия ден и успява да го включи като трета операция на следващия ден.

Малко повече от час и без капка кръв и без разрез на кожата с помощтна на диоден лазер д-р Давидов и операционният му екип отстраняват чрез енуклеация целия увеличен среден дял и в последствие двете странични хиперплазии. За разлика от познатия ТУР при енуклеацията жлезата не се реже парче по парче, а се отделя внимателно от простататната капсула, след което се изважда от кухината на пикочния мехур. Не е бил необходим престой в реанимация, а катетърът е свален още на другия ден вечерта.

„Хистологията за пореден път потвърди, че става дума за доброкачествено заболяване и излючи страшната диагноза, както и първият административен преглед", заключи д-р Давидов, като е насочил 69-годишния мъж за дългосрочно проследяване при уролог в Добрич.

Запиши час за консултация >

Отделението

Урология

Роботизирана урология

Център по Ендоурология

Преглед при уролог

Лечение в болницата

Простатна хиперплазия

Лазерно лечение на проста…

Камъни в бъбреците

Смущения в ерекцията

Птоза на бъбрека

Инфертилитет

Цистит

Детска урология

Инконтиненция

Болничен режим

Новини

Екип

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".