Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Лечение на инконтиненция на урината

Инконтиненция на урината - деликатният проблем, за който много хора избягват да говорят

1. Какво представлява инконтиненцията на урина

2. Колко типа инконтиненция различаваме

3. Лечение

4. Усложнения

1. Инконтиненцията на урината представлява неволно и неволево изпускане на урина. Въпреки, че проблема се среща и при двата пола много по-често страдат жените.Този проблем не е неизбежно свързан със стареенето, нито е задължителен при всички раждали жени.

2. Различаваме няколко типа инконтиненция, свързани с различни причини за появата и:

  • стрес инконтиненция - изпускане на малко количество урина при кихане, кашлица или физическо усилие
  • свръхактивен пикочен мехур - възникване на внезпен и силен позив за уриниране, който за секунди води до изпускане на урина
  • преливна инконтиненция - изтичане на урина вследствие на препълване на пикочния мехур
  • функционална инконтиненция - в случай на деменция, нарушено съзнание и други неврологични причини
  • смесен тип

3. Лечението е два вида: консервативно и оперативно. Дълги години пациентите нямаха голям избор за лечение на този проблем, който води до асоциализация на пациента. Последните години на пазара се намират медикаменти които могат да се прилагат при тези проблеми, но за съжаление те не дават положителен резултат при по-голям процент от случаите. Освен приемането на медикаменти се прилагат упражнения за укрепване на тазовото дъно, електронна стимулация и други физиотерапевтични процедури. В миналото оперативната намеса е била краен метод за лечение, като поставяне на изкуствен свинктер, инжектиране на "възглавнички" от синтетични материали около уретрата или фиксиране на пикочния мехур. Това са все тежки за изпълнение операции, както и за самия пациент невинаги водещи до желания ефект. От няколко години съществуват съвременни минимално инвазивни терапевтични процедури - поставяне на слинг, предлагащи сигурен и ефективен начин за лечение на неволното изпускане на урина. Тези нови методи се извършват за кратък период от време и не изискват дълъг престой на пациента в болница. Възстановяването е бързо, като пациента може да се върне към нормален ритъм на живот няколко дни след интервенцията. Този метод на лечение е единственият с доказани дългосрочни клинични резултати като клинично е утвърдена безопасността и ефективността му. 98% от жените, лекувани с този метод не се оплакват от изпускане на урина или имат значително подобрение на симптомите 7 години след лечението. Този период е уточнен, тъй като този метод съществува от толкова време.

Как действа TVT Tension free метода?

Той предотвратява изтичането на урина по начина, по който това прави и вашето тяло - чрез усилване поддържащите структури на уретрата. Нормално, уретрата се поддържа от мускулите на тазовото дъно, като това води до плътно затваряне на канала и и недопуска произволното изтичане на урина. При жените, страдащи от инконтиненция, отслабените мускули и съединителна тъкан на тазовото дъно не могат да поддържат уретрата в нейната нормална позиция. За да се коригира това, урологът, използвайки този нов метод, ще постави под уретрата лента или мрежа, наподобяваща панделка, за да осигури допълнителна упора в тази зона. Това позволява на уретрата да остане затворена когато е нужно и предотвратява неволното изпускане на урина.

Какво може да очакваме по време на процедурата?

Процедурата е кратка, обикновено продължава около 30 мин., като може да бъде извършена с регионална анестезия. Вие ще имате два малки разреза непосредствено над пубисната област или в слабинните гънки, като престоят в болница обикновено е един ден.

4. Усложнения: Минимален брой от пациентите проявяват алергия към материала, от който са направени споменатите ленти или мрежи.

Запиши час за консултация >

Отделението

Урология

Роботизирана урология

Център по Ендоурология

Преглед при уролог

Лечение в болницата

Простатна хиперплазия

Лазерно лечение на проста…

Камъни в бъбреците

Смущения в ерекцията

Птоза на бъбрека

Инфертилитет

Цистит

Детска урология

Инконтиненция

Болничен режим

Новини

Екип

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".